NISS - Nordisk institutt for scene og studio

HØYSKOLE- OG

FAGSKOLESTUDIER

Du er her: Home / Spesialeffekter / Ofte stilte spørsmål /

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om Spesialeffektutdanningen.

Hva er opptakskriteriene og kreves det at du har mye erfaring i området fra før? Krever det at du har holdt på en stund, eller begynner utdanningen veldig fra scratch?
Søknadskriterier er at du enten har fullført videregående og fyller 19 det året du søker, eller at du fyller 21 år det året du søker.

Vi fortrekker at du har jobbet, har en hobby, hatt skolegang eller har kurs innen kreative fag, som formgiving, design, pyrokurs, sminkekurs, maling, tegning eller lignende. Sammen med søknaden kan også legge opp til 5 arbeider som viser dine faglige ferdigheter.

Du trenger ingen erfaring innen sfx. Utdanningen er helt grunnleggende og vil avansere etter hvert som året går. Om du har noe erfaring fra før, vil du nok uansett lære flere teknikker, og ikke minst få mer erfaring.

Hvor mye materialkostnader må jeg regne med i tillegg til studieavgiften?
I utgangspunktet bruker du ikke penger på materialer, da alt til alle våre prosjekter ligger inne i summen du betaler for å gå her. Noen av prosjektene vi har krever at du presenterer en hel karakter, og til dette er det en del av studentene som velger å handle inn egne kostymer, linser, parykker eller lignende til modellen sin, hvis de ønsker noe utenom det som finnes til utlån her. Men det kreves ikke at man kjøper kostymer, da man har mulighet til å låne av skolens kostymelager.

Det mange studenter også ender opp med å bruke penger på, er materialer til egne prosjekter utenom de vi har på skolen. I løpet av året får alle muligheter til å bli med på prosjekter med andre studenter på NISS (teater- og filmprosjekter). Det resulterer i at man kan få prosjekter utenom undervisning. Disse materialene må betales selv.

Ønsker man også å lage flere ting enn det som ligger i studieplanen, eventuelt flere masker, former med mer, må man kjøpe disse materialene selv. Alle prosjekter utenom skolens regi, skal finansieres på egenhånd.

Det er også en årlig makeup-og spesialeffektmesse i London i januar/februar som kalles I.M.A.T.S. (international makeup artist trade show), som vi oppfordrer alle studenter å delta på. Denne må finansieres og bestilles på egenhånd, og er noe de fleste studenter velger å bli med på. Lærere fra både makeup- og spesialeffektutdanningen reiser dit hvert år, og blir med som veiledere. Inngangsbilletter ligger rundt 500,- (kan variere fra år til år) for to dager, og hotell-og reiseutgifter kommer i tillegg. Det vil bli gitt to reisedager før og etter messen. Det er frivillig å delta, men er noe vi anbefaler på det sterkeste som inspirasjon og som en mulighet å knytte kontakter og vise frem portefølje utenfor Norge. Les mer om messen.

Hva skal jeg ha med meg til undervisningen?
Du skal ta med deg tegne og skrivesaker, og vi forventer også at du tar med deg utskrift/bøker med referansebildertil til noe av undervisningen . Noen referansebilder vil du få, men utenom disse må du printe ut og ta med flere selv.

Alle oppgaver skal leveres inn elektronisk, så en pc vil være å anbefale. Det finnes også pc-lab på skolen som man kan benytte seg av. Noen av oppgavene krever at det skal scannes inn bilder, så dette er noe vi helst ser at man kan ordne på egenhånd, men vi er alltids behjelpelige om det skulle være problemer med dette.

Det anbefales å ha sitt eget fotoapparat, ellers er det alltids noen i klassen man kan låne av, og i tillegg har vi ett speilreflekskamera man kan låne på skolen i skoletiden (09:00-15:30). Det anbefales å ta bilde av alle sine arbeider, og i noen av oppgavene vil det kreves at de skal legges inn og leveres elektronisk.

Får jeg jobb når jeg er ferdig etter ett år på spesialeffektlinjen?
Dette er et veldig vanlig spørsmål og ikke lett å svare på. Man får ikke automatisk jobb når man er ferdig hos oss. Et godt svar vil være at: ALLE SOM VIL - FÅR DET TIL!

Vi har flere tidligere studenter som kun jobber som spesialeffektmakere, men det aller vanligste vil være å kombinere dette yrket med andre yrker og fag innen design og modellbygging, makeup-, frisør- og parykkmakerfaget.

Annet som man gjerne kombinerer dette med er for eksempel: Produksjon av medisinske proteser, animatronikk, pyroteknikk, rekvisitør, kostyme og søm, møbeldesigner, interiørarkitekt, andre designfag, foto, filmfotograf, regissør, digitalt design, skulptør og andre kunstfag.

Det produseres flere filmer og serier i Norge som krever en spesialeffektmakers kunnskap og kreativitet. Forespørselen virker økende. Det er også fullt mulig å ta med seg disse kunnskapene videre og søke arbeid utenfor Norge, da teknikkene man lærer her, er de samme som benyttes av spesialeffektmakere rundt om i verden.

SFXcollage

Skriv ut Skriv ut Tips en vennTips en venn

Aktuelle kurs

Hva skjer?

Få nyhetsbrev fra NISS

Vil du ha oppdatert informasjon om våre arrangementer?

   

Meld deg på vår mailingliste:

 

 

Besøksadresse: Christian Krohgsgt. 2, 0186 Oslo - Postadresse: P.b. 9215 Grønland, 0134 Oslo
Tel: (+ 47) 22 05 75 50 - e-post: post@niss.no